Untitled Document
Home

SWELTSJES

Bestelle Sweltsjes

BestelleAudio

Traveliers en Protters Ynformaasje en kontakt

Nijsbrieven

Links

Lêste nijs

Yn de media

 

 

Nieuws uit 21 en 22 Nij út '21 en '22

Sjoch by Nijsbrieven

31-12-22

Skriuwster Baukje Wytsma ferstoarn

Reduzum, 29 desimber

Yn de âldens fan 76 jier is Baukje Wytsma, dichteres en skriuwster fan berneboeken en teäterteksten, hookstrooks ferstoarn.

Lês hjir it Yn Memoriam fan Pieter de Groot (LC 31-12-2022)

23-10-22

Harkboeken hawwe de takomst!

Voor vroege luisteraars - Hugo Blom, de Volkskrant 23-10-22

Luisterboeken

De ontlezing kunnen we niet meer keren, de ontluistering ligt nog eeuwen voor ons.
HUGO BLOM

Ik veerde even op, of nee: ik zakte even in toen ik drie weken geleden in deze krant bij het begin van de Kinderboekenweek een stukje zag verschijnen onder de kop 'Mijn kind geniet van luisterboeken, maar is een papieren boek niet beter?' Gelukkig kon ik bij de antwoorden op deze vraag van een onzekere vader - of is dat een pleonasme? - wel opveren. Want: 'Uit een grote overzichtsstudie gepubliceerd in Educational Psychology Review blijkt dat luisterboeken vooral bij zwakkere lezers een positief effect hebben op tekstbegrip', zegt Roel van Steensel, hoogleraar leesgedrag aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Weten we ook weer dat er een leerstoel leesgedrag bestaat, en dat biedt denk ik perspectief op een leerstoel luistergedrag (ik noem geen namen). Vooral beginnende lezers 'zijn (...) bezig met het ontcijferen van de woorden, waardoor ze niet toekomen aan het nadenken over de tekst zelf. Met audioboeken neem je die drempel weg.' Van het mechanisme van ontcijfering was ik onlangs nog getuige toen een moeder in mijn omgeving zich met haar brugklasdochter op de voorbereiding van de allereerste toetsweek stortte en al bij de eerste zin van het eerste hoofdstuk van het geschiedenisboek voor onoverkomelijke problemen werd gesteld toen ze voorlas: 'De vroegste boeren...' 'Wat zijn de vroegste boeren?', klonk het. Tja, boeren die vroeger opstaan dan Johan Remkes, zou ik zeggen, maar het kwaad was al geschied. Er is kortom luisterwerk te verzetten, ouders van Nederland. De ontlezing kunnen we nooit meer keren, de ontluistering (ha!) ligt nog eeuwen voor ons.

De Kinderboekenweek ligt achter ons, maar een Gouden Griffelwinnaar is voor de eeuwigheid. Dit jaar won Yorick Goldewijk die prijs met Films die nergens draaien. Pjotr van Lenteren noemde de keuze van de jury voor dit boek in deze krant 'een prettig toegankelijke, kansrijke gooi naar een eigentijdse klassieker over een onderwerp dat jonge lezers echt lijkt bezig te houden'. Bas Westerweel, iedereen wordt oud, maar zijn stem trekt zich daar niets van aan, leest fris voor en houdt de aandacht vast.

Ik weet niet of ik jonge luisteraars nu meteen voor de leeuwen gooi, maar er is ook een luisterboek voor de jongere generatie van de veelgelezen Israëlische filosoof Yuval Noah Harari, met de inspirerende titel Hoe wij het machtigste dier op aarde werden. Dat klinkt positief, maar dat is het natuurlijk niet, want Harari behandelt hier voor kinderen de vraag hoe het kan dat de mens begon als een van de vele diersoorten, inmiddels gevorderd is tot uitroeier van de meeste en samen met de kakkerlak strijdt om 'wie het laatste lacht, lacht het best'. Waarom zijn we niet gewoon de vroegste boeren gebleven? Het antwoord wordt voorgelezen door Rik van de Westelaken.

Tot slot wat perspectief, want of je nu vroegste boer bent of een ontcijferende lezer, je moet ergens naartoe. En dat ergens is voor de volgroeide luisteraar misschien wel het boek De grote cirkel van Maggie Shipstead, dat in deze krant vijf sterren kreeg en dat de recensent alleen met de grootste moeite kon wegleggen. Het boek staat deze maand ook centraal in de Volkskrant Leesclub, dus ik hoef er verder weinig over te vertellen. Grote Amerikaanse Roman die decennia omspant, verhaalt over een vrouwelijke piloot die van de aardbodem verdwijnt en een actrice die zestig jaar later de rol van de pilote moet spelen in een tv-serie over dier leven. De roman stond vorig jaar op de shortlist van de Booker Prize, werd dit jaar in het Nederlands vertaald, en is nu voorgelezen door Esther Floor. We zijn het machtigste dier op aarde en we luisteren naar dit boek.

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek. Pjotr van Lenteren doet dat volgende week over jeugdboeken. Rob van Scheers praat u daarna bij over thrillers.

maaie 2022

De Sutelaksje is wer begûn

Op ferskillende lokaasjes wurdt sutele mei Fryske boeken. Alle 13 sweltsjeboeken dogge dit jier mei. In pracht gelegenheid om in kadootsje te keapjen. Sjoch foar mear ynformaasje: https://sutelaksje.nl

 

17 jan 2022

Luisterrijk

Al 15 jier sterk yn harkboeken. Ek alle Fryske harkboeken binne sûnder abonnemint bij Luisterrijk te keap.

 

11 jan 2022

Harkboeken, besykje it ek ris. Se binne op in hiele protte manieren te krijen. Op cd's as mp3 of earder noch op "âlderwetskere" lûds-cd's en op alderhanne manieren online as download of stream.

 

1 jan 2022

Segen yn it nij jier. Audiofrysk winsket eltsenien in fleurich, sûn en harkjend 2022 ta.

Acht harkboeken fan Audiofrysk

27 july 2021

Wer in nij harkboek by Audiofrysk!

Beppe Xenia Hein Jaap Hilarides

Beppe Xenia fan Hein Jaap Hilarides

 

De Sloveenske Xenia, dy’t mei in Fryske boeresoan trout, komt yn de Twadde Wrâldoarloch troch de moeting mei in âlde leafde, no in SD’er, foar drege dilemma’s te stean.

23-05-21

Twa nije harkboeken!

Hast klear: Pippi Langkous - Fryske edysje It berneboek dat de AFUK yn 2020 útbrocht hat, is aanst ek as harkboek te keap. Trije fantastyske ferhalen fan Pippi yn ien audioboek.

Pippi Langkous - Fryske edysjede grize oer de grouwe- duvelske streken

En fan Sjoerd Bottema syn spoekferhalen: de grize oer de grouwe - duvelske streken.

Bottema hat se sels prachtich ynlêzen.

2-4-21

Nijsgjirrige kollum fan Martsje de Jong: Sjoch Yn de media

 

En hjoed wie Tiny Mulder 100 wurden. De LC hat in grut artikel oer de alsidige skriuwster. Wy binne huiel wiis mei it harkboek Tin Iis.

It hiele artikel

 

28-1-21

Poezieweek - Poezijwike

Hjoed 28 jannewaris is it nasjonale gedichtedei.

Audiofrysk hat in prachtige bondel gedichten fan Abe de Vries:

Abe de Vries - Dy't in hûs fynt op 'e wyn

De Nationale Poëzieweek is fan 28 jannewaris oant 3 febrewaris 2021/ Sjoch ek https://www.poezieweek.com

 

5 jan 2021

Lok en seine en in hiele protte lústerwille foar 2021.

It audioboek wurdt hieltyd populêrder.

Audiofrysk hat ek wer nije harkboeken op priemmen, mar dêr kin ik no noch net wat mear oer fertelle. Wy hoopje de Fryske literatuer by te hâlden.

 

Alder nijs

2007 2007/8 2008/9 2009 2010/11 2012 2013

2014/15  2016/17/18 2019/20